Danmarks første Le Mans-kører har kørt sin sidste omgang. Efter et længere sygdomsforløb er Jens Winther gået bort.

Jens Winther var en racerkører, som prøvede mere end de fleste i sit 85 år lange liv. Som så mange andre fra sin generation begyndte det med en motorcykel, hvor han fik lov til at køre rundt i en grusgrav i Roskilde – og dermed reelt blev opfinderen af Roskilde Ring. Siden kørte han der selv i bil – en midget-racer – og blev Danmarksmester i 1962.

Jens Winther var en af sportens sidste allroundere. Han var fra en generation af racerkørere, der blev animeret af bare den mindste duft af benzin og lyden af motorerne. Så var det nærmest ligegyldigt, hvilken bil eller hvilken klasse, der var tale om. Bare han kunne være med.

Det var derfor, at han intet mindre end 13 gange stillede til start i Rallye Monte-Carlo. For det foregik jo i vinterhalvåret, hvor man ikke kunne køre baneløb. Men også i sommerhalvåret kunne han være aktiv på de udenlandske hastighedsprøver. Efter at have taget en klassesejr i sin BMW 320i E21 i Rallye Monte-Carlo i 1977 blev bilen også anvendt til at deltage i to andre VM-løb – Rally Acropolis og det britiske RAC Rally – som begge blev gennemført trods hårde strabadser. Tre år senere vandt han sammen med Lars Viggo Jensen Tour d’Europe.

På de hjemlige asfaltbaner kørte Jens Winther alt fra midget over Formel Ford til BMW og Porsche, og i starten af 80’erne var han og familieteamet fast inventar i VM-serien for sportsvogne. Først med teamets BMW M1, som han kørte til intet mindre end 11 klassesejre i gruppe B-klassen – datidens svar på GT3-klassen. I 1983 blev Jens Winther den første dansker, som deltog i 24-timersløbet på Le Mans, og i sin sidste sæson i 1986 sluttede han sin karriere med at køre sin URD C2-racer i mål som nummer 11 generelt i løbet.

Som person var Jens Winther utroligt vellidt. Der var altid plads til en snak og en historie, når man mødte ham. Hvad enten det var konkurrenter fra fortiden eller unge Le Mans-fans, han mødte.

Jens Winther blev i 2021 optaget i DASU’s Hall of Fame, og i den forbindelse blev der optaget en podcast, som du kan lytte til her